Santiago de Cuba / Cuba

Vanuit Amsterdam vlieg je met ArkeFly naar Holguin.Vanuit Holguin is het een paar uur rijden naar Santiago de Cuba.
Je wordt tijdens de rit heen en weer geslingerd tussen prachtige fotogenieke beelden en schrijnende armoe. Paard en wagen, Amerikaanse oldtimers, krakkemikkige fietsen en allerlei vervoer ertussen in.
Santiago de Cuba leeft, de inwoners zijn zeer vriendelijk en gastvrij maar duidelijk op hun hoede. De politie is continue actief om inwoners om hun papieren te vragen.
Een nacht in hotel Casa Grande aan het park Céspedes is een aanrader. Niet omdat het hotel zo geweldig is, maar wel vanwege de belevenis.
Het hotel heeft ruime kamers, is schoon, heeft een mooi dakterras met een geweldig uitzicht over de stad. Er is alleen sinds de jaren 70 niks meer aan gedaan in de zin van aankleding. En eigenlijk past dat ook heel goed.
Op het terras op de begane vloer waan je je in Hemmingway’s Cuba. De live muziek vanuit het park, de levendigheid voor de deur en een verse koude mojito geserveerd door een breed lachende mooie Cubaan.
Park Céspedes is één van de levendigste pleinen van Cuba. hier ontmoeten de Cubanen elkaar en hier hoor je tot laat in de avond de vrolijke tonen van Cubaanse muziek.
In de Calle de Heredia bevindt zich de casa de la Trova, hier beleef je tot in het diepst van je vezels de Cubaanse muziek, de salsa, de liefde… het leven.
Deze straat heeft veel interessante bezienswaardigheden, de winkels zijn een belevenis door de inrichting en de galerie boeiend.
Een bezoek aan het Balcón de Velázquez geeft je een uniek en prachtig uitzicht over de wijk Tivoli en over de baai van Santiago.
Goede restaurants zijn er nauwelijks in Santiago maar de beste eet plekken zijn bij de Cubanen thuis, de zogenaamde paladares.
hotel Casa Grande is leuk voor één of twee nachten. Maar je komt pas echt met de gastvrije Cubaan in aanraking als je gaat logeren in een casa particular. Ze zijn te herkennen aan een blauw bordje op de deur. De gastheer of gastvrouw zorgt ook voor het ontbijt en op verzoek ook voor je lunch of diner.