Folkingestraat

De Folkingestraat is éen van de leukste winkelstraten van Groningen.

Veel verschillende winkels, een Noord Afrikaans restaurant (Mechoui), een heerlijke lunch plek (PUUR), de halal slager, een kapper, le Souk een Noord Afrikaanse winkel met heerlijke olijven en specerijen, Ariola voor Mediterrane producten, een kookwinkel met een groot en divers assortiment, kortom een heerlijke straat…

Maar we mogen de historie van deze straat niet vergeten.

In de 19e en 20e eeuw was deze straat het centrum van de Jodenbuurt. De tweede wereld oorlog heeft de straat voorgoed verandert. Slechts een tiental heeft de concentratiekampen overleefd en keerde terug.
Als herinnering aan deze gruwelijke geschiedenis zijn er in de straat 5 kunstwerken die symbool staan voor het oorspronkelijke karakter van de Folkingestraat.

Wandel door de straat en kijk naar de bestrating en op gevels, de 5 objecten zijn in 1997 geplaatst. Sommige zijn zeer herkenbaar zoals de bronzen deur die niet kan worden geopend, andere werken vergen iets meer kijk werk zoals het woord weggehaald van Peter de Kan in een gevel hoog in een zijwand.

De synagoge (1906) is te bezoeken en wordt zowel gebruikt als sjoel voor de Joodse gemeenschap maar ook als culturele ruimte.